Okean kandidirao pijanistu, kompozitora, dirigenta,aranžera i profesora Sinana Alimanovića za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

15585434_1167776103319174_471314865366278559_o

Članovi Udruženja građana Okean jednoglasno su na sjednici Skupštine od 25.1. 2017. godine kandidovali pijanistu, kompozitora,  aranžera, profesora, ali i našeg sugrađanina, maestra Sinana Alimanovića, za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Smatramo da je ova nagrada trebala već odavno biti u rukama ovog jedinstvenog umjetnika, ali nikada nije kasno da se isprave greške. Sarajevo jeste rasadnik kulture, ali u tom rasadniku imamo jedinstven cvijet koji je u međunarodnom smislu (u Evropi i svijetu) prepoznat kao Jazz Ambasador Bosne i Hercegovine.

Kada niko nije obraćao pažnju na stradanja u našoj zemlji, Sinan Alimanović je svojim zalaganjem natjerao Evropu da se zapita: otkud ovakvi talenti u ratom zahvaćenom području i ko je taj koji čuva dostojanstvo u kulturi.

U knjizi «The Eurovision Song Contest – 50 years, The official History» – John Kennedy O'Connor navodi Alimanovića na posebnoj listi dirgenata koji su najčešće nastupali na ovom takmičenju. Engleski filmski scenarist  Jonathan Ellen je rekao za bh medije da je filmski odjel BBC – a smatrao  da bi priča o dirigentu (Sinanu Alimanoviću) predstavljala odličan scenario za igrani film (u prilogu dostavljamo dokazni materijal) – jer 1993. godine kada je BiH predstavljala pjesma «Sva bol svijeta», Alimanović nije uspio stići na vrijeme u Irsku, tako da te godine nije dirigirao velikim orekstrom.

Upravo, oni koji su čuvali, te i dalje čuvaju, sjeme kulture kako u ratu, tako i u miru, za mlade generacije trebali su i trebaju biti nagrađeni.

Sinan Alimanović je, pokraj svega izabran i za jednog od pet najboljih jazz kompozitora svijeta.

Zar ima u Sarajevu neko ko je zaslužio više da se nagradi, od ovog umjetnika? Ako je dobio poštovanje na svjetskom nivou, treba ga dobiti i u Sarajevu, tj. prvo je poštovanje trebao dobiti u Sarajevu.

Sinan Alimanović je porodičan čovjek čija je kompletna porodica muzički obrazovana, prirodno talentirana, te porodica u kojoj se živi za umjetnost i kulturu.

O nagradama koje je nemoguće pobrojati, o koncertima i nastupima neka kaže struka, a Udruženje Okean smatra da u Sarajevu nema umjetnika u kulturi koji je dorastao kompetencijama Sinana Alimanovića za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

http://depo.ba/clanak/157034/sinan-alimanovic-trostruki-kandidat-za-sestoaprilsku-nagradu

http://www.oslobodjenje.ba/kun/umjetnost/sinan-alimanovic-kandidat-za-sestoaprilsku-nagradu/192713

https://www.faktor.ba/vijest/sinan-alimanovic-trostruki-kandidat-za-sestoaprilsku-nagradu-234112

 

 

 

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s